Sváteční polévka z hovězích žeber a jater
Suroviny
- 50 g Celer - nať
- 400 g Celer bulvový
- 200 g Játra hovězí
- 30 g Libeček
- 200 g Petržel kudrnka
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 3 ks Mrkev kořen
- 1 ks Pórek
- 2 ks Rajčata
- 2 ks Petržel kořen
- 3 stroužek Česnek
- 3.2 l Voda pitná
- 1 kg Hovězí žebra
- 0.5 kg Kosti hovězí morkové
- 1 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 869 kcal
- Sacharidy 18 g
- Tuky 180 g
- Sodík 345 mg
- Bílkoviny 24 g
- Uhlovodany 14 g
- Cholesterol 122.4 mg
- Draslík 853.7 mg
- Vláknina 10320.4 mg
- Vitamín A 10320.4 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 76.4 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme 1 kg hovězích žeber a 0,5 kg morkových kostí, dáme do 3,2 litru vody a přivedeme k varu.
-
2
Hovězí játra omyjeme. Celer, petržel a mrkev očistíme a omyjeme. Oloupeme cibule s česnekem. Omytou celerovou a libečkovou nať a očištěný pórek svážeme. Umyjeme rajčata.
-
3
Po hodině vaření přidáme do polévky připravenou zeleninu, játra, sůl a celý pepř. Polévku vaříme pod poklicí pomalu další hodinu, necháme ji jen probublávat. Čistit ji nebudeme, vyčistí se sama během pomalého vaření.
-
4
Když je polévka uvařená, podle chuti ji dosolíme, ochutíme mletým bílým pepřem a opatrně ji scedíme do druhého hrnce. Maso obereme a spolu s játry pokrájíme na malé kousky, které vrátíme do polévky. Omyjeme petrželku kudrnku, drobně ji pokrájíme. Horkou polévku nalijeme do talířů a ozdobíme petrželkou.