Popencová česnečka s brambory
Suroviny
- 400 g Brambory
- 200 g Mrkev kořen
- 100 g Petržel kořen
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Cibule
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 3 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 3 polévková lžíce Krupky trhané
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 3 polévková lžíce Popenec
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 227 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 126 g
- Sodík 335 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 12 mg
- Draslík 663.4 mg
- Vláknina 11114.5 mg
- Vitamín A 11114.5 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
4 větší brambory (asi 400 g) oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Očistíme a omyjeme mrkev, petržel, cibuli a česnek. Mrkev s petrželí nakrájíme na kolečka, cibuli pokrájíme nadrobno, česnek utřeme. Čerstvý popenec břečťanový omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Dobře promyjeme 3 lžíce drobných krupek a v sítu je necháme okapat.
-
2
V hrnci si rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme cibuli, přidáme k ní krupky, za stálého míchání krupky opražíme dorůžova. Přilijeme vodu a vaříme 15 minut, přidáme brambory s pokrájenou zeleninou, sůl, pepř, kmín a vaříme dalších 20 minut. Nakonec do polévky přidáme popenec, utřený česnek, krátce (1.5 minuty) povaříme a podáváme.