Šumavská bramboračka s houbami
Suroviny
- 100 g Hříbky čerstvé
- 50 g Křemenáče
- 50 g Lišky čerstvé
- 300 g Brambory
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 2 kávová lžička Ocet kvasný lihový
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Vejce slepičí
- 8 dl Voda pitná
- 1.5 dl Smetana 16% (pochoutková)
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 151 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 8 g
- Sodík 427 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 80.1 mg
- Draslík 468.7 mg
- Vláknina 4409.8 mg
- Vitamín A 4409.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvé hřiby, křemenáče a lišky očistíme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Oloupeme a omyjeme brambory. Pokrájíme je na kostky, dáme do hrnce s 9 dl vody, solí, drceným kmínem, bobkovým listem a vaříme je přibližně 10 minut. Přidáme houby a pomalu vaříme dalších 10 minut.
-
2
Mezitím v zakysané smetaně rozkvedláme polohrubou mouku a přilijeme do polévky. Omyjeme a drobně pokrájíme kopr. Polévku dochutíme solí, případně můžeme přidat i lžičku cukru a ocet podle chuti. Nakonec do polévky rozklepneme vejce, promícháme, vaříme 1-2 minuty, přidáme kopr, vyjmeme bobkový list a podáváme.