Kvašený ostružinový sirup
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 444 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 1 g
- Sodík 2 mg
- Bílkoviny 2 g
- Uhlovodany 113 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 218 mg
- Vláknina 14133.3 mg
- Vitamín A 14133.3 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře zralé ostružiny přebereme, očistíme, rozmačkáme a vložíme do větší sklenice. Při pokojové teplotě necháme 2 dny kvasit. Mezitím několikrát promícháme.
-
2
Poté ovoce prolisujeme a směs necháme stát, až se usadí kal. Přecedíme přes plátno, nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou. Cukr nasypeme do kastrolu, zalijeme trochou získané šťávy a mícháme, dokud se nerozpustí. Vlijeme zbylou šťávu, přisypeme kyselinu citronovou a na prudkém ohni přivedeme k varu. Pěnu vytvořenou na povrchu sebereme, odstavíme a znovu přecedíme přes plátno.
-
3
Sirup rozdělíme do ohřátých lahví, důkladně uzavřeme a uložíme na temném a studeném místě.