Kůzle se zadělávanými kedlubnami
Suroviny
- 100 g Hrášek
- 50 g Kopr čerstvý
- 600 g Kůzlečí maso
- 20 g Rozmarýn čerstvý
- 20 g Rozmarýn čerstvý
- 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 100 ml Vývar drůbeží
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 kávová lžička Cukr krupice
- 3 ks Kedlubna
- 3 ks Šalotka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 špetka Pepř bílý
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 6 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 524 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 20 g
- Sodík 555 mg
- Bílkoviny 38 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 98 mg
- Draslík 1442.2 mg
- Vláknina 10171.1 mg
- Vitamín A 10171.1 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 56.7 mg
- Vitamín E 4.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kůzlečí maso rozdělíme na 4 porce, osolíme, opepříme, Vložíme do kastrolu na olej a rychle opečeme, dokud se nezatáhne. Šalotku nasekáme nahrubo, přidáme snítku rozmarýnu, předehřejeme troubu na 170 °C a vložíme kůzlečí maso. Pečeme 90 minut, dokud není maso úplně měkké.
-
2
V době, kdy se peče maso, si nachystáme kedlubny. Omyjeme je, oloupeme, malé lístky ze středu si uložíme stranou. Pak kedlubny pokrájíme na plátky, ty potom ještě na drobnější kostičky nebo nudličky. Do hrnce vlijeme vývar, osladíme ho lžičkou cukru, vsypeme pokrájené nudličky kedlubny a 10 minut vaříme. Nudličky či kostičky kedluben by měly zůstat křupavé, neměly by zcela změknout. Slijeme z nich přes síto vývar a odložíme ho stranou.
-
3
Připravíme si kastrol, vlijeme olej a necháme ho zahřát. Zasypeme moukou, vymícháme jíšku. Přilijeme 100 ml vývaru z kedluben a přidáme ještě smetanu. Stále mícháme, necháme vařit 15 minut, potom dosolíme, dopepříme, přidáme špetku muškátového oříšku.
-
4
Kedlubny jemně pocukrujeme, přelijeme vzniklým bešamelem. Lehce promícháme, přidáme hrášek, který jsme předtím uvařili v osolené vodě. Nasekáme nadrobno kopr a zasypeme jím zadělávané kedlubny. Podáváme je jako přílohu k pečeni z kůzlete.