Hovězí svíčková s račí omáčkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 180 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Hovězí svíčková
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 20 g Tymián čerstvý
  • 100 g Hrachové lusky
  • 20 g Rozmarýn čerstvý
  • 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 100 ml Víno bílé
  • 100 ml Martell cognac
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Bobkový list
  • 2 ks Šalotka
  • 0.25 ks Chilli paprička
  • 20 ks Rak říční
  • 1 ks Petržel kořen
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý celý
  • 1 polévková lžíce Cukr krupice
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 2 polévková lžíce Protlak rajčatový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 955 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 108 g
  • Sodík 488 mg
  • Bílkoviny 119 g
  • Uhlovodany 26 g
  • Cholesterol 660.5 mg
  • Draslík 2725.8 mg
  • Vláknina 9780 mg
  • Vitamín A 9780 mg
  • Vitamín B6 1.9 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 88.5 mg
  • Vitamín E 15.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 26.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Hovězí svíčkovou osolíme. V hmoždíři roztlučeme nahrubo pepř a maso v něm obalíme. Vložíme na pánev, kde jej na oleji ze všech stran zprudka opečeme. Musí být propečené pouze na povrchu. Troubu předehřejeme na 85 °C a maso v pekáčku do ní vložíme a necháme 45 minut péci.

  • 2

    Ve vodě uvaříme raky a čtyři z nich odložíme stranou pro ozdobu porcí na talíři. Opatrně je rozloupneme, vyndáme z nich měkké maso a odložíme stranou do misky. Zbylé raky rozdrtíme na malé kousíčky. Zasypeme tymiánem a rozmarýnem a odložíme také stranou.

  • 3

    V kastrolu rozpustím máslo a vložíme na něj mrkev, petržel a celer. Přisypeme tymián a rozmarýn. Vložíme šalotku, rajský protlak, chilli papričku, cukr, pečlivě promícháme a restujeme 15 minut. Potom přidáme bobkový list a přilijeme víno a ještě asi 100 ml vývaru z raků. Vlijeme 200 ml vody, počkáme, až přijde k varu a ztlumíme plamen. Necháme dvě hodiny vařit tak, že voda bude jenom jemně probublávat. Potom vše propasírujeme přes síto a propasírovanou šťávu dáme zpět na plotnu. Přilijeme do ní smetanu, koňak a přidáme pálivou papriku. Mírně prováříme. Před koncem vaření přidáme k omáčce račí maso, které jsme předtím krátce restovali na másle s přidanou špetkou cukru a tymiánu, trochou koňaku a hrachovými lusky.

  • 4

    Připravené maso servírujeme s lusky a opečeným chlebem namazaným lanýžovým máslem, které můžeme buď koupit nebo sami připravit (máslo ochutíme několika kapkami citronové šťávy, worchesterské omáčky a nadrobno nasekanými lanýži).

Komentáře k receptu