Plněné brambory s brynzou a chřestem
Suroviny
- 200 g Sýr Brynza
- 200 g Sýr Čedar - tavený
- 20 ml Medovina
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Cukr krupice
- 2 plátek Chléb slunečnicový
- 2 l Voda pitná
- 1 l Voda pitná
- 1 kg Brambory
- 1 kg Chřest zelený
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 0.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Kerblík
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 224 kcal
- Sacharidy 19 g
- Tuky 12 g
- Sodík 178 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 22.4 mg
- Draslík 474.8 mg
- Vláknina 5328.4 mg
- Vitamín A 5328.4 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.7 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 85.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Brambory omyjeme, dáme do hrnce s vodou a solí a uvaříme je ve slupce doměkka. Vaříme je asi 20 minut.
-
2
Do druhého hrnce si dáme vařit vodu s lžičkou soli, citronovou šťávou a cukrem. Očistíme a omyjeme zelený chřest, spodní tvrdou část odřežeme. Chřest vložíme do vroucí vody a vaříme ho přibližně 6 - 8 minut. Potom ho sítem vyjmeme, necháme okapat a pokrájíme ho na menší dílky. Kerblík a kopr omyjeme a drobně pokrájíme.
-
3
Uvařené brambory slijeme, podélně rozpůlíme a vydlabeme. Vydlabanou horkou dužinu promícháme v misce s brynzou a koprem. V pánvi si rozpustíme máslo, na něm krátce podusíme chřest, který promícháme s kerblíkem a medovinou. Slunečnicový chléb rozdrobíme do misky a promícháme s olejem.
-
4
Brambory naplníme bramborovou dužinou s brynzou, na ně dáme chřest, na chřest malou vrstvu chleba s olejem a posypeme nastrouhaným čedarem, brambory dáme na plech a zapečeme je v předem vyhřáté troubě na 200°C. Pečeme asi 10 minut, jen do chvíle, než se roztopí sýr. Brambory servírujeme horké.