Bramborová polévka
Suroviny
- 400 g Brambory
- 40 g Celer bulvový
- 60 g Cibule
- 53.3 g Kapusta hlávková
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 53.3 g Mrkev kořen
- 20 g Sůl
- 66.6 g Tuk
- 0.6 g Pepř černý mletý
- 13.3 g Polévkové koření
- 0.6 g Kmín celý
- 0.6 g Majoránka
- 10 g Česnek
- 40 g Petržel kořen
- 1 ks Petržel - nať
- 2 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 126 kcal
- Sacharidy 14 g
- Tuky 19 g
- Sodík 803 mg
- Bílkoviny 3 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 6.3 mg
- Draslík 238.1 mg
- Vláknina 3795.9 mg
- Vitamín A 3795.9 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 17.4 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli jemně nakrájíme a osmahneme na tuku do růžova, zasypeme prosátou moukou a připravíme světlou zásmažku.
-
2
Za stálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažnou vodou a po uvedení do varu vaříme nejméně 10 minut.
-
3
Do povařené polévky přidáme očištěnou, na kostičky nebo na nudličky nakrájenou částečně vařenou zeleninu, kmín, mletý pepř, majoránku a část dávky soli a za občasného míchání uvaříme téměř doměkka.
-
4
Oloupané, na malé kostky nakrájené brambory vaříme zvlášť v mírně osolené vodě do poloměkka. Spolu s třeným česnekem je přidáme do polévky a dovaříme je.
-
5
Uvařenou polévku nakonec dochutíme polévkovým kořením a důkladně provaříme.
-
6
Omytou, jemně nakrájenou petrželovou nať nebo pažitku vkládáme do polévky při podávání.