Fazolový vepřový guláš
Suroviny
- 750 g Vepřová plec
- 200 g Fazole bílé
- 1 ks Cibule
- 4 ks Párky jemné
- 1 ks Bobkový list
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Majoránka
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 1 špetka Kmín mletý
- 3 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 1.5 dl Hovězí vývar základní
- 2 dl Smetana zakysaná 12%
- 5 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1074 kcal
- Sacharidy 63 g
- Tuky 67 g
- Sodík 306 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 133.1 mg
- Draslík 625.2 mg
- Vláknina 1181.1 mg
- Vitamín A 1181.1 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.6 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Bílé fazole den předem propláchneme pod studenou vodou a pak je v dostatečném možství studené vody necháme namočené. Druhý den je uvaříme, do vody přidáme bobkový list. Uvařené slijeme přes síto a necháme okapat.
-
2
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Oloupaný česnek prolisujeme a smícháme se solí. Zakysanou smetanu v misce rozmícháme s moukou.
-
3
Vepřovou plec omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky, opepříme a osolíme.
-
4
Ve velké pánvi rozehřejeme olej, na něm osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme mletou papriku a krátce osmažíme. Pak přidáme kostky masa a při stálém míchání je osmažíme ze všech stran. Když maso pustí šťávu, zmírníme oheň, přisypeme kmín, podlijeme vývarem a přikryté pokličkou dusíme. Během dušení občas zamícháme a v případě potřeby přilijeme vývar.
-
5
Když maso začíná měknout, přidáme k němu prolisovaný česnek, majoránku, uvařené fazole a smetanu smíchanou s moukou. Vše důkladně promícháme a na mírném ohni ještě krátce vaříme.
-
6
V malé pánvi na oleji opečeme párky, které na koncích nařízneme do kříže.
-
7
Porce fazolového guláše dáme na servírovací talíře a na každou položíme opečený párek. Podáváme s chlebem nebo topinkami.