Guláš z vepřového masa se zelím
Suroviny
- 500 g Zelí kysané
- 750 g Vepřová plec
- 1 ks Cibule
- 1 hrst Mouka pšeničná hladká
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín drcený
- 1 špetka Paprika mletá sladká
- 3 stroužek Česnek
- 1 dl Smetana 12% (konzumní)
- 1.5 dl Hovězí vývar základní
- 4 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Protlak rajčatový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 747 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 48 g
- Sodík 296 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 143.1 mg
- Draslík 869.2 mg
- Vláknina 5845.2 mg
- Vitamín A 5845.2 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.4 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce utřeme se solí. Sterilované zelí slijeme, necháme v sítu okapat a překrájíme na menší kousky. Vepřovou plec omyjeme, osušíme, nakrájíme na kostky a osolíme.
-
2
Ve velké pánvi rozehřejeme olej, osmahneme na něm nakrájenou cibuli, přisypeme sladkou mletou papriku a chvíli smažíme. Potom přidáme nakrájené vepřové maso a při stálém míchání je po všech stranách opečeme. Zmírníme oheň a opékáme, dokud maso nepustí šťávu. Pak přilijeme část vývaru a rajčatový protlak, přisypeme kmín a přimícháme prolisovaný česnek. Vše důkladně promícháme a přikryté pokličkou dusíme. Během dušení občas zamícháme a podle potřeby přiléváme vývar. Po 15 minutách přidáme nakrájené zelí a pokračujeme v dušení.
-
3
Z mouky a 2 lžic oleje připravíme na malé pánvičce světlou jíšku. Když je maso téměř měkké, jíškou guláš zahustíme, nakonec ještě zjemníme přimícháním smetany.