Vepřové plíčky na smetaně

Hodnocení 2x 0x
Čas přípravy: 115 minut
Počet porcí: 10

Suroviny

  • 66.6 g Cibule
  • 13.3 g Cukr krupice
  • 33.3 g Hořčice
  • 500 g Vepřové plíce
  • 500 g Vepřové srdce
  • 30 g Sůl
  • 3.3 g Divoké koření celé
  • 120 g Zelenina kořenová
  • 66.6 g Tuk
  • 66.6 g Citrony
  • 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 30 ml Ocet kvasný lihový
  • 200 ml Mléko polotučné
  • 200 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 1 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 244 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 1282 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 4 g
  • Cholesterol 241.8 mg
  • Draslík 318.1 mg
  • Vláknina 1949.7 mg
  • Vitamín A 1949.7 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 14.4 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 32.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Z vepřových plic vyřízneme jícny a vnitřní trubice.

  • 2

    Plíce a rozříznuté srdce máčíme ve studené vodě asi půl hodiny. Potom je důkladně vypereme ve vlažné vodě, vložíme do hrnce, zalijeme horkou vodou, osolíme, přidáme divoké koření, část oloupané cibule a za občasného promíchání vaříme pod poklicí doměkka.

  • 3

    Uvařené plíce a srdce vyjmeme, dáme do studené vody a po prochlazení zbavíme zbytků trubic. Srdce i plíce nakrájíme na tenké nudle.

  • 4

    V rozpuštěném tuku zpěníme očištěnou, na plátky nakrájenou zeleninu a zbylou cibuli, zaprášíme prosátou moukou a dorůžova osmažíme. Zeleninu potom zalijeme vývarem z plíček, přilijeme mléko, rozšleháme, přidáme omytý citron nakrájený na plátky, cukr, ocet, hořčici a za občasného promíchání vaříme omáčku nejméně 20 minut.

  • 5

    Nakonec omáčku přecedíme na nakrájené plíčky a srdce, přisolíme ji, zjemníme smetanou a krátce povaříme.

Komentáře k receptu