Roláda z vepřového bůčku plněná špenátem a vejci

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Anglická slanina
  • 100 g Vepřové maso mleté
  • 250 g Špenát mražený
  • 3 ks Cibule
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 ks Masox
  • 1 hrst Mouka pšeničná hladká
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 špetka Muškátový květ
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.2 l Víno bílé
  • 1 dl Voda pitná
  • 1 kg Vepřový bok
  • 2 polévková lžíce Olej rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1725 kcal
  • Sacharidy 37 g
  • Tuky 152 g
  • Sodík 324 mg
  • Bílkoviny 41 g
  • Uhlovodany 10 g
  • Cholesterol 390.5 mg
  • Draslík 779.9 mg
  • Vláknina 2777.6 mg
  • Vitamín A 2777.6 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.7 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Cibuli oloupeme a velmi najemno nakrájíme. Česnek oloupeme a prolisujeme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky. Jedno vejce v misce rozšleháme, dvě zbývající uvaříme natvrdo a vychladlá oloupeme. Špenát rozmrazíme a slijeme z něj přes síto vodu. Masox rozmícháme ve vodě a směs v hrnku na ohni necháme přejít varem.

  • 2

    Nejprve připravíme nádivku. V míse smícháme mleté vepřové maso, špenát, polovinu jemně nakrájené cibule, kostičky slaniny. Přidáme prolisovaný česnek, muškátový květ a podle chuti opepříme a osolíme.

  • 3

    Vepřový bůček vykostíme a rozřízneme naplocho tak, aby vznikl velký plát masa, který ještě rozklepeme. Polovinu nádivkové směsi rozetřeme na maso, na ni dáme vařená vajíčka a překryjeme druhou polovinou nádivky. Maso zabalíme a převážeme pevnou nití, případně spojíme grilovacími jehlami.

  • 4

    V zapékací míse nebo pekáči rozpálíme olej, na něm roládu ze všech stran zprudka osmahneme, přisypeme zbylou nakrájenou cibuli a podlijeme vínem. Mísu s roládou dáme do trouby předehřáté na 200 stupňů a pečeme přibližně 30 minut. V průběhu pečení roládu podléváme vývarem z Masoxu a poléváme vypečenou šťávou.

  • 5

    Upečenou roládu z pekáče vyjmeme, zbylou šťávu za stálého míchání zaprášíme moukou a chvíli povaříme, než zhoustne.

  • 6

    Roládu zatím nakrájíme na plátky, které dáme do omáčky a vše prohřejeme.

  • 7

    Podáváme s bramborami, přelité hustou šťávou.

Komentáře k receptu