Vepřový bůček na pivě
Suroviny
- 800 g Vepřový bok
- 100 g Sýr Eidam uzený 45%
- 1 ks Cibule
- 1 ks Masox
- 2 hrst Strouhanka
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Nové koření celé
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 1 dl Voda pitná
- 0.83 polévková lžíce Olej rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1253 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 115 g
- Sodík 176 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 144 mg
- Draslík 443.8 mg
- Vláknina 1598.1 mg
- Vitamín A 1598.1 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.5 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 51.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme, prolisujeme a v misce rozetřeme se solí. Masox rozmícháme v hrnku ve vodě a necháme krátce povařit. Sýr jemně nastrouháme, nať petrželky opláchneme a nasekáme najemno.
-
2
Vepřový bůček zbavíme kůže a nakrájíme na proužky dlouhé přibližně 5 cm a silné 1 cm.
-
3
V pánvi rozehřejeme olej, na něm zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme nakrájené maso, které po všech stranách zprudka opečeme dozlatova. Pak zmírníme oheň a do pánve přilijeme vývar z Masoxu, opepříme, přidáme česnek se solí a nové koření. Vše promícháme a maso dusíme pod pokličkou doměkka. Na závěr šťávu zahustíme přimícháním strouhanky, zalijeme pivem. Omáčku alespoň 5 minut vaříme.
-
4
Podáváme s bramborami, poléváme pivní omáčkou. Porce posypeme strouhaným uzeným sýrem a nasekanou petrželovou natí.