Tmavý chléb s ořechy z domácí pekárny
Suroviny
- 350 g Mouka žitná celozrnná
- 200 g Mouka pšeničná hladká
- 2.5 g Droždí sušené
- 150 g Ořechy vlašské
- 1 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kmín drcený
- 0.5 kávová lžička Fenykl obecný
- 3.7 dl Voda pitná
- 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 480 kcal
- Sacharidy 70 g
- Tuky 18 g
- Sodík 200 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 46 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 586.5 mg
- Vláknina 32382.3 mg
- Vitamín A 32382.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.5 mg
- Vitamín E 1.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
-
2
S uzrálým kvasem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla, nalijeme do ní 120 ml vlažné vody a přidáme kvas. Přisypeme 200 g pšeničné hladké a 200 g celozrnné žitné mouky s kypřícím práškem, kmínem a fenyklem. Doprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
-
3
Pokud se u pekárny doporučuje začít suchými surovinami, vložíme je do nádoby v opačném pořadí.
-
4
Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
-
5
Když nás v průběhu cyklu hnětení pekárna zvukovým signálem upozorní na možnost přidání přísad, přisypeme do těsta najemno nasekané vlašské ořechy. Pokud pekárna není zvokovým signálem vybavena, přidáme ořechy asi 5 minut před koncem míchacího cyklu.
-
6
Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme pomalu vychladnout. Chléb krájíme, až když je zcela chladný.