Žitno-pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 334 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 2 g
- Sodík 200 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 44 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 248.9 mg
- Vláknina 21003.2 mg
- Vitamín A 21003.2 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.2 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 3.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.
-
2
S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla a nalijeme do ní 120 ml vlažné vody a přidáme kvásek. Přisypeme pšeničnou celozrnnou a chlebovou mouku, kmín a fenykl. Uprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.
-
3
Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.
-
4
V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a případně přilijeme vodu.
-
5
Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Krájíme až po několika hodinách po upečení.