Žitno-pšeničný kvasový chléb z domácí pekárny

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 3.5 g Droždí sušené
  • 200 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 150 g Mouka žitná celozrnná
  • 200 g Mouka chlebová
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Fenykl obecný
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 3.7 dl Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Sušený žitný kvásek
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 334 kcal
  • Sacharidy 67 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 200 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 44 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 248.9 mg
  • Vláknina 21003.2 mg
  • Vitamín A 21003.2 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Pro upečení tohoto chleba musíme mít kvas, který se připravuje 12 hodin předem. V míse smícháme 150 g celozrnné žitné mouky a sušený žitný kvásek, přilijeme 2,5 dl vlažné vody a vše velmi dobře promícháme. Misku pak zabalíme do čisté utěrky, vložíme do mikroténového sáčku a kvas necháme 12 hodin zrát.

  • 2

    S uzrálým kváskem můžeme začít se samotnou přípravou těsta a pečením chleba. Z domácí pekárny vyjmeme pečicí formu, nasadíme míchadla a nalijeme do ní 120 ml vlažné vody a přidáme kvásek. Přisypeme pšeničnou celozrnnou a chlebovou mouku, kmín a fenykl. Uprostřed uděláme malý důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Do jednoho rohu formy dáme sůl.

  • 3

    Formu se surovinami vložíme zpět do pekárny, nastavíme program pro celozrnný chléb o váze 0,9 kg a středně propečenou kůrku, a pekárnu zapneme.

  • 4

    V průběhu cyklu hnětení - míchání zkontrolujeme hustotu těsta a případně přilijeme vodu.

  • 5

    Po upečení formu v rukavicích vyndáme, chléb opatrně vyklepneme, položíme na kuchyňské síto a necháme pomalu vychladnout. Krájíme až po několika hodinách po upečení.

Komentáře k receptu