Srnčí guláš s játry a ledvinkami
Suroviny
- 300 g Cibule
- 360 g Chléb konzumní
- 150 g Játra vepřová
- 150 g Slanina vepřová
- 10 g Sůl
- 200 g Houby čerstvé
- 50 g Mouka polohrubá
- 5 g Jalovec
- 20 g Feferony
- 3 g Kmín drcený
- 20 g Paprika mletá sladká
- 700 g Srnčí maso
- 150 g Vepřové ledvinky
- 1500 ml Vývar z hovězích kostí
- 120 ml Olej rostlinný
- 3 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 801 kcal
- Sacharidy 50 g
- Tuky 44 g
- Sodík 1856 mg
- Bílkoviny 56 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 242.8 mg
- Draslík 1920 mg
- Vláknina 7120 mg
- Vitamín A 7120 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.3 mg
- Vitamín E 3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Použijeme ledvinky a játra ze srnčího, pokud nemáme, můžeme použít i vepřové. Maso, játra a ledvinky odblaníme, maso nakrájíme na kostky, ledvinky a játra na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, slaninu na nudličky, houby očistíme, nakrájíme na plátky, česnek prolisujeme, feferonku bez semínek posekáme.
-
2
V hrnci rozškvaříme slaninu, přidáme polovinu oleje, přisypeme cibuli, zpěníme, zasypeme mletou paprikou, rozpustíme, přidáme maso s ledvinkami, osolíme, okořeníme jalovcem, ochutíme česnekem, feferonkou, podlijeme polovinu horkého vývaru z kostí a dusíme aspoň 1 hodinu. Mezitím si v pánvi rozehřejeme druhou polovinu oleje, přidáme houby s játry, kmín, osmažíme, zaprášíme moukou, necháme rozpustit v tuku a přilijeme do guláše. Dolijeme vývar a dovaříme. Podle chuti dosolíme a odstavíme.
-
3
Guláš podáváme s čerstvým chlebem.