Pampeliškový likér s pomeranči
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 280 kcal
- Sacharidy 7 g
- Tuky 0 g
- Sodík 9 mg
- Bílkoviny 1 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 72.4 mg
- Vláknina 2520 mg
- Vitamín A 2520 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.1 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Pomeranče chemicky neošetřené omyjeme, osušíme a oloupeme tak, že ovocná dužina zůstane naprosto čistá - bez zbytků bílých slupek - pulpy. Slupky (asi 125 g z 0.5 kg) se rozřežou ostrým nožem naplocho tak, že se odstraní bílá dužina, slupka zůstane bez pulpy.
-
2
Sušené pampeliškové květy dáme do skleněné nádoby, přidáme čerstvé pomerančové slupky bez bílé slupky - pulpy a čistou dužinu.
-
3
Směs zalijeme 1 litrem 40% jablečného destilátu, uzavřeme a uskladníme v chladu a temnu. Necháme 7 dní macerovat, pak tekutinu přefiltrujeme přes hrubý skládaný filtr.
-
4
700 ml přefiltrované tekutiny osladíme 300 ml cukrového sirupu.
-
5
Likér nakonec přefiltrujeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme.
-
6
V chladu a temnu vydrží až 3 měsíce.