Vařený květák s rajskou omáčkou

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 600 g Květák
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 400 g Rajčata
  • 200 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 0.5 kávová lžička Nové koření celé
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Hřebíček
  • 2 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 237 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 15 g
  • Sodík 460 mg
  • Bílkoviny 6 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 32 mg
  • Draslík 743.4 mg
  • Vláknina 10487.2 mg
  • Vitamín A 10487.2 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 87.3 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 62.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěný květák rozebereme na růžičky a v mírně osolené vodě uvaříme doměkka. Slijeme a necháme okapat.

  • 2

    V kastrole na másle zpěníme oloupanou, jemně nakrájenou cibuli, přidáme omytá, na dílky nakrájená rajčata, sůl a koření. Podlijeme trochou vody, rajčata rozvaříme a prolisujeme. Zahustíme smetanou rozmíchanou s moukou, krátce povaříme a omáčku podle chuti přisolíme a osladíme.

  • 3

    Květák upravíme na talíře a přelijeme omáčkou.

  • 4

    Můžeme podávat s vařenou rýží nebo s vařenými bramborami.

Komentáře k receptu