Hovězí dušené s paprikou a dýní
Suroviny
- 750 g Hovězí kližka
- 200 g Cibule
- 500 g Dýně
- 1 kávová lžička Pepř citronový
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Skořice celá
- 1 ks Paprika zelená
- 3 stroužek Česnek
- 5 dl Hovězí vývar základní
- 1.5 polévková lžíce Kerblík
- 4 polévková lžíce Zakysaná smetana
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 421 kcal
- Sacharidy 21 g
- Tuky 19 g
- Sodík 580 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 3.4 mg
- Draslík 755.9 mg
- Vláknina 5763.7 mg
- Vitamín A 5763.7 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 32 mg
- Vitamín E 4.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso (kližku) omyjeme a nakrájíme na špalíčky velikosti sousta. Cibuli a česnek oloupeme, nakrájíme na drobno. Papriky omyjeme, rozkrájíme, odstraníme semínka a nakrájíme je na proužky. Dýni oloupeme, rozkrájíme, odstraníme měkkou část se semeny a nakrájíme ji na kostky.
-
2
V hrnci na rozpáleném oleji osmažíme cibuli dozlatova. Přidáme maso, promícháme a smažíme ho do té doby, než se vydusí šťáva. Pak přidáme papriku, citronový pepř, zázvor, sůl, kousek celé skořice (1 lžičku), hovězí vývar, promícháme a pod pokličkou dusíme minimálně 90 minut.
-
3
Přibližně po hodině vaření přidáme k masu dýni a vaříme do doby, až je maso měkké.
-
4
Omyjeme kerblík a drobně ho pokrájíme. Hovězí maso s dýní rozdělíme na talíře, každou porci ozdobíme zakysanou smetanou, posypeme kerblíkem a servírujeme.