Slezský makový koláč
Suroviny
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 125 g Cukr krupice
- 125 g Máslo čerstvé
- 150 g Máslo čerstvé
- 200 g Krupička dětská
- 200 g Mák - semena
- 175 g Cukr krupice
- 100 g Tvaroh jemný
- 50 g Mandle mleté
- 50 g Rozinky tmavé
- 1000 ml Mléko polotučné
- 2 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 1 kávová lžička Tresť vanilková
- 0.5 kávová lžička Tresť vanilková
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 ks Jablka
- 1 špetka Sůl
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 918 kcal
- Sacharidy 105 g
- Tuky 38 g
- Sodík 68 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 145.8 mg
- Draslík 335.7 mg
- Vláknina 13615.8 mg
- Vitamín A 13615.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.4 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 42.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme hladkou mouku s práškem do pečiva. Přidáme cukr, vanilkovou tresť, vejce, změklé máslo a sůl. Podle potřeby můžeme přilít trochu vody. Vypracujeme těsto a necháme chvíli odpočinout.
-
2
Na náplň svaříme v kastrůlku mléko s máslem. Postupně vmícháme krupičku, mák a zvolna povaříme za občasného zamíchání 15-20 minut. Odstavíme z plotny a necháme vychladnout.
-
3
Potom do náplně vmícháme cukr, vanilkovou tresť, tvaroh, mleté mandle, omyté rozinky a nastrouhané jablko.
-
4
Připravené těsto rozválíme a vyložíme jím kulatou formu o průměru 28cm. Okraje těsta vytáhneme, aby vznikl okraj vysoký asi 3cm.
-
5
Makovou náplň rozprostřeme do formy na těsto a koláč pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 1 hodinu.
-
6
Po částečném vychladnutí vyjmeme z formy a poprášíme moučkovým cukrem.