Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím

Hodnocení 4x 1x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 150 g Mouka pšeničná hrubá
  • 400 g Zelí kysané
  • 100 g Slanina vepřová
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 2 ks Cibule
  • 2.9 l Voda pitná
  • 1.25 kg Brambory
  • 0.47 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 387 kcal
  • Sacharidy 62 g
  • Tuky 11 g
  • Sodík 688 mg
  • Bílkoviny 13 g
  • Uhlovodany 39 g
  • Cholesterol 13.6 mg
  • Draslík 1289.4 mg
  • Vláknina 18340 mg
  • Vitamín A 18340 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 61.5 mg
  • Vitamín E 0.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 8.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyjeme 3 brambory (asi 250 g), dáme do menšího hrnce asi s 4 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme asi 20 minut, vychladlé oloupeme. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na kostičky.

  • 2

    V pánvi na rozpáleném sádle vysmažíme slaninu, škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky, pak přidáme cibuli, kterou osmažíme dorůžova.

  • 3

    Oloupané a omyté syrové brambory (1 kg) nastrouháme do mísy a smícháme s uvařenými bramborami. Přidáme 150 g hrubé mouky a 0.5 lžičky soli. Těsto dobře promícháme.

  • 4

    Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody se 2 lžičkami soli. Těsto vykrajujeme lžící, mokrými prsty těsto formujeme do tvaru šišek a vaříme přibližně 4-6 minut.

  • 5

    Uvařené šišky klademe na sádlem vymazaný pekáček, na ně poklademe kysané zelí, přelijeme omastkem s cibulí a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 190 °C přibližně 15-20 minut.

  • 6

    Čídlmony se zelím posypeme škvarky a podáváme horké.

Komentáře k receptu