Čídlmony – zapečené bramborové šišky se zelím
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 387 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 11 g
- Sodík 688 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 13.6 mg
- Draslík 1289.4 mg
- Vláknina 18340 mg
- Vitamín A 18340 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.5 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyjeme 3 brambory (asi 250 g), dáme do menšího hrnce asi s 4 dl vody a uvaříme je doměkka. Vaříme asi 20 minut, vychladlé oloupeme. Oloupanou cibuli drobně pokrájíme. Slaninu nakrájíme na kostičky.
-
2
V pánvi na rozpáleném sádle vysmažíme slaninu, škvarky ze slaniny vyjmeme a odložíme do misky, pak přidáme cibuli, kterou osmažíme dorůžova.
-
3
Oloupané a omyté syrové brambory (1 kg) nastrouháme do mísy a smícháme s uvařenými bramborami. Přidáme 150 g hrubé mouky a 0.5 lžičky soli. Těsto dobře promícháme.
-
4
Ve větším hrnci přivedeme k varu 2.5 litru vody se 2 lžičkami soli. Těsto vykrajujeme lžící, mokrými prsty těsto formujeme do tvaru šišek a vaříme přibližně 4-6 minut.
-
5
Uvařené šišky klademe na sádlem vymazaný pekáček, na ně poklademe kysané zelí, přelijeme omastkem s cibulí a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 190 °C přibližně 15-20 minut.
-
6
Čídlmony se zelím posypeme škvarky a podáváme horké.