Staročeské knedlíky - šuspajdy

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 37 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Zelí kysané
  • 150 g Uzené maso vařené
  • 150 g Strouhanka
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 3 l Voda pitná
  • 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 707 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 62 g
  • Sodík 610 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 24 g
  • Cholesterol 317.7 mg
  • Draslík 222.4 mg
  • Vláknina 4778.7 mg
  • Vitamín A 4778.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 28.1 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 29.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kysané zelí propereme ve studené vodě, nadrobno pokrájíme, v pánvi rozpustíme máslo a zelí podusíme (cca 10 minut).

  • 2

    Následně k němu přidáme namleté vařené uzené maso, strouhanku, smetanu, sůl, 2 žloutky, vejce a muškátový oříšek s pepřem. Strouhanku přsypáváme postupně, podle hustoty těsta, které by mělo být tuhé.

  • 3

    Z těsta připravíme knedlíky, velké jako větší meruňky. V hrnci přivedeme k varu vodu s lžičkou soli. Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme je přibližně 7 minut. Uvařené vyjmeme děrovanou naběračkou, na talířích je polijeme rozpuštěným máslem a podáváme.

Komentáře k receptu