Staročeské knedlíky - šuspajdy
Suroviny
- 300 g Zelí kysané
- 150 g Uzené maso vařené
- 150 g Strouhanka
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Vejce slepičí
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 3 l Voda pitná
- 1.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 707 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 62 g
- Sodík 610 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 317.7 mg
- Draslík 222.4 mg
- Vláknina 4778.7 mg
- Vitamín A 4778.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 28.1 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 29.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kysané zelí propereme ve studené vodě, nadrobno pokrájíme, v pánvi rozpustíme máslo a zelí podusíme (cca 10 minut).
-
2
Následně k němu přidáme namleté vařené uzené maso, strouhanku, smetanu, sůl, 2 žloutky, vejce a muškátový oříšek s pepřem. Strouhanku přsypáváme postupně, podle hustoty těsta, které by mělo být tuhé.
-
3
Z těsta připravíme knedlíky, velké jako větší meruňky. V hrnci přivedeme k varu vodu s lžičkou soli. Knedlíky vkládáme do vařící vody a vaříme je přibližně 7 minut. Uvařené vyjmeme děrovanou naběračkou, na talířích je polijeme rozpuštěným máslem a podáváme.