Bramborové knedlíčky se slaninou a uzeným masem
Suroviny
- 600 g Brambory
- 200 g Rohlíky bílé
- 400 g Zelí kysané
- 200 g Vepřový bok uzený
- 150 g Uzené maso vařené
- 3 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Majoránka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3.7 l Voda pitná
- 1 dl Mléko polotučné
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 1 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 667 kcal
- Sacharidy 56 g
- Tuky 39 g
- Sodík 1340 mg
- Bílkoviny 21 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 214 mg
- Draslík 1023.3 mg
- Vláknina 16089.8 mg
- Vitamín A 16089.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 54.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem omyjeme brambory, zalijeme 0,7 l vody a uvaříme ve slupce do měkka. Vaříme přibližně 20 minut, poté vodu slijeme.
-
2
Druhý den brambory oloupeme a jemně nastrouháme. Uzený (prorostlý) vařený bůček a uzené maso nakrájíme na kostičky, v pekáčku bůček vysmažíme do růžova. Tvrdší rohlíky pokrájíme na kostičky, přidáme k bůčku spolu s uzeným masem, promícháme a krátce osmažíme.
-
3
Do mísy nasypeme 3 lžíce hrubé mouky, přidáme mléko, žloutky, sůl, lžíci rozpuštěného sádla, pepř a majoránku. Těsto promícháme, přidáme vychladlý bůček s masem, nastrouhané brambory a rohlíky. Znovu důkladně promícháme.
-
4
Vytvarujeme kulaté knedlíky o průměru 5 - 6 cm. V hrnci přivedeme k varu 3 litry vody se 2 lžičkami soli, knedlíky pomalu vkládáme do vroucí vody, promícháme a vaříme 8 minut. Vyjmeme je děrovanou naběračkou, vložíme do mísy, přelijeme rozpuštěným sádlem, promícháme a hned podáváme s kysaným zelím.