Staropražský králík
Suroviny
- 100 g Celer bulvový
- 120 g Cibule
- 100 g Mrkev kořen
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 5 g Paprika mletá sladká
- 50 g Petržel kořen
- 800 g Králík
- 250 ml Smetana 12% (konzumní)
- 500 ml Vývar z hovězích kostí
- 30 ml Citronová šťáva
- 15 dkg Slanina vepřová
- 0.09 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 761 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 103 g
- Sodík 1661 mg
- Bílkoviny 73 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 229.3 mg
- Draslík 1402.2 mg
- Vláknina 5574 mg
- Vitamín A 5574 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 24 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 64.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Králíka očistíme, omyjeme a osušíme. V hrnci rozpustíme máslo, zesklovatíme na jemno pokrájenou cibuli, vložíme nakrájenou zeleninu a smažíme do zlatova. Zalijeme sběračkou vývaru, přisypeme papriku, přidáme nasoleného králíka a dusíme do měkka. Hotového králíka vyndáme, šťávu zavaříme smetanou s rozmíchanou moukou. Podle potřeby dochutíme, přidáme citronovou šťávu, scedíme a provaříme.