Nedělní bosáky
Suroviny
- 160 g Cibule
- 400 g Zelí kysané
- 3 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Kypřicí prášek do pečiva
- 3 l Voda pitná
- 1 kg Brambory
- 4 polévková lžíce Mléko polotučné
- 5 polévková lžíce Mouka pšeničná hrubá
- 6 polévková lžíce Pšeničná krupice
- 2 polévková lžíce Vejce slepičí
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 275 kcal
- Sacharidy 44 g
- Tuky 8 g
- Sodík 525 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 32 g
- Cholesterol 26.1 mg
- Draslík 1056.8 mg
- Vláknina 14866.4 mg
- Vitamín A 14866.4 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 55.2 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme velkou cibuli a drobně ji pokrájíme. V pánvi rozpálíme vepřové sádlo se škvarky a cibuli osmažíme dozlatova, pak ji dáme do mísy i s omastkem.
-
2
Brambory omyjeme, oloupeme a nastrouháme do mísy. Přebytečnou vodu z brambor slijeme. Přidáme k nim 4 lžíce vlažného mléka, hrubou mouku, krupici, prášek do pečiva, vejce a 2 lžičky soli. Těsto rychle a dobře promícháme.
-
3
V hrnci přivedeme k varu asi 3 litry vody s 1 lžičkou soli.
-
4
Těsto vykrajujeme velkou lžicí a rukama vytvarujeme knedlíky ve velikosti vajíčka. Vkládáme je do vroucí vody. Vaříme je přibližně 7-8 minut. Uvařené knedlíky vyjmeme děrovanou naběračkou.
-
5
Bosáky dáme na talíře, polijeme je sádlem s cibulkou. Podáváme k nim kysané zelí.