Domácí veka světlá
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 402 kcal
- Sacharidy 84 g
- Tuky 2 g
- Sodík 274 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 84 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 161.9 mg
- Vláknina 9804.5 mg
- Vitamín A 9804.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažného mléka, lžíci mouky a na teple necháme vzejít kvásek.
-
2
Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, vlažným mlékem, vlažnou vodou a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké, lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek, přikrytý ubrouskem jej v míse necháme kynout alespoň hodinu.
-
3
Z vykynutého těsta vyválíme obdélník o délce plechu, na němž budeme veku péct. Následně jej srolujeme po delší straně a oba konce stiskneme, aby se nerozevíraly. Veku položíme na plech, vyložený pečícím papírem spojem dolů. Po délce veky uděláme několik mělkých zářezů, potřeme ji bílkem rozšlehaným s vodou a solí. Necháme nejméně 15 minut kynout. V předehřáté troubě pečeme přibližně 20 minut. Poté potřeme znovu bílkem a pečeme dalších 20 minut, až je veka na povrchu světle hnědá.