Kopřivový jarní svítek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 268 kcal
- Sacharidy 6 g
- Tuky 23 g
- Sodík 2025 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 271.8 mg
- Draslík 115.1 mg
- Vláknina 1528.5 mg
- Vitamín A 1528.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 178.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté mladé kopřivové listy dáme do síta (6-7 vrchovatých lžic) a spaříme je vařící vodou (1/2 l). Okapané a vychladlé kopřivy pokrájíme nadrobno.
-
2
Krupici dáme do mísy a zalijeme ji 1 dl horkého mléka, přidáme 2 lžíce rozpuštěného másla, sůl, pepř, 4 žloutky a kopřivy. Směs pořádně promícháme.
-
3
Vyšleháme ze 4 bílků tuhý sníh, který zapracujeme do svítku. Pekáček vytřeme 2 lžícemi másla a dáme ho do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 190°C - 200°C přibližně 20 minut.