Kopřivový jarní svítek

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 30 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 4 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 0.5 l Voda pitná
  • 1 dl Mléko plnotučné
  • 4 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Sůl
  • 4 polévková lžíce Krupice dětská
  • 7 polévková lžíce Kopřiva
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 268 kcal
  • Sacharidy 6 g
  • Tuky 23 g
  • Sodík 2025 mg
  • Bílkoviny 9 g
  • Uhlovodany 5 g
  • Cholesterol 271.8 mg
  • Draslík 115.1 mg
  • Vláknina 1528.5 mg
  • Vitamín A 1528.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.6 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 178.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Omyté mladé kopřivové listy dáme do síta (6-7 vrchovatých lžic) a spaříme je vařící vodou (1/2 l). Okapané a vychladlé kopřivy pokrájíme nadrobno.

  • 2

    Krupici dáme do mísy a zalijeme ji 1 dl horkého mléka, přidáme 2 lžíce rozpuštěného másla, sůl, pepř, 4 žloutky a kopřivy. Směs pořádně promícháme.

  • 3

    Vyšleháme ze 4 bílků tuhý sníh, který zapracujeme do svítku. Pekáček vytřeme 2 lžícemi másla a dáme ho do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 190°C - 200°C přibližně 20 minut.

Komentáře k receptu