Slaný Filo závin se sýrem a šunkou
Suroviny
- 2 g Máslo čerstvé
- 180 g Šunka uzená
- 100 g Máslo pomazánkové
- 150 g Sýr matador smetanový
- 180 g Sýr gouda plátky 48%
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 0.5 kávová lžička Pepř bílý
- 1 kávová lžička Sůl hrubozrnná
- 1 ks Vejce slepičí
- 1 ks Paprika červená
- 2 špetka Sůl
- 4 plátek Těsto filo
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 368 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 31 g
- Sodík 918 mg
- Bílkoviny 18 g
- Uhlovodany 2 g
- Cholesterol 59.6 mg
- Draslík 59 mg
- Vláknina 804 mg
- Vitamín A 804 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme krém: do mísy vložíme smetanový sýr, pomazánkové máslo, sůl, pepř a smetanu. Vše vyšleháme elektrickou metlou do lehkého krému. Červenou sladkou papriku omyjeme, rozpůlíme, zbavíme semínek a pokrájíme na malé kostičky, které zamícháme do krému.
-
2
4 plátky těsta Filo rozložíme na vále, potřeme rozpuštěným máslem a poskládáme na sebe.
-
3
Na poslední plát položíme plátky šunky, na něj tenké plátky tvrdého sýra. Doprostřed po celé délce klademe vrstvu krému.
-
4
Volné koncové okraje (asi 2,5 cm) těsta přehneme a těsto zavineme do závinu. Položíme ho na plech s pečicím papírem tak, aby spojení těsta bylo vespod. Povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem, dáme do předehřáté trouby na 220°C. Posypeme kmínem a hrubou solí, pečeme přibližně 15 minut do zlatova.
-
5
Upečený závin necháme vychladnout, poté ho nakrájíme a podáváme.