Zapékané hlávkové zelí
Suroviny
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 500 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 4 ks Jablka
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Zelí hlávkové bílé
- 5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Strouhanka
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 572 kcal
- Sacharidy 62 g
- Tuky 33 g
- Sodík 391 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 409.1 mg
- Draslík 1143.3 mg
- Vláknina 32886.2 mg
- Vitamín A 32886.2 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 192.2 mg
- Vitamín E 1.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 56.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěné a omyté hlávkové zelí jemně nakrouháme, vsypeme do kastrolu na část rozehřátého másla, mírně podlijeme vodou a dusíme doměkka za občasného zamíchání.
-
2
Chvíli před koncem dušení přidáme k zelí oloupaná, na plátky nakrájená jablka a přilijeme smetanu rozmíchanou s moukou, rozšlehaná vejce a nakonec osolíme. Vše dobře promícháme.
-
3
Směs vlijeme do tukem vymazané a strouhankou vysypané zapékací mísy. Zalijeme rozšlehanými žloutky a pokapeme rozpuštěným máslem.
-
4
Pokrm zapékáme ve středně vyhřáté troubě asi 25 minut.