Vařený květák se sýrovou omáčkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 356 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 28 g
- Sodík 548 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 238.5 mg
- Draslík 550.7 mg
- Vláknina 7138 mg
- Vitamín A 7138 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 76.8 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 77.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěný květák uvaříme v osolené vodě doměkka, scedíme a rozebereme na růžičky.
-
2
V kastrole připravíme z másla a hladké mouky světlou jíšku, zředíme ji vývarem, přilijeme smetanu, rozšleháme a chvíli povaříme. Omáčku ochutíme citronovou šťávou a odstavíme z plotny.
-
3
Do částečně vychladlé omáčky vmícháme žloutky a nastrouhaný sýr. Znovu krátce prohřejeme.
-
4
Kvaták upravíme na talíře a přelijeme sýrovou omáčkou.
-
5
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory nebo rýže.