Celozrnný chléb

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 185 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Mouka pšeničná celozrnná
  • 30 ml Olej rostlinný
  • 300 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Droždí
  • 1 špetka Sůl
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 344 kcal
  • Sacharidy 60 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 149 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 78 mg
  • Vláknina 15280 mg
  • Vitamín A 15280 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.5 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do mísy nasypeme droždí a zalijeme 100 ml vlažné vody. Necháme droždí ve vodě rozpustit a přidáme všechnu mouku a špetku soli. Těsto lehce promícháme, zakryjeme a dáme na 15 minut na teplé místo kynout. Do těsta přidáme dalších 100 ml vody a pořádně promícháme. Pokud je těsto stále málo vlhké, přidáme další vodu. Těsto pak vyklopíme na pomoučený pracovní stůl, kde minimálně 5 minut těsto hněteme. Poté opět vložíme zpět do mísy a necháme hodinu a půl kynout.

  • 2

    Nyní si vymažeme formu olejem a těsto do ni vložíme. Necháme cca dalších 30 minut kynout.

  • 3

    Těsto nařízneme jednou či dvakrát křížem, aby se chléb lépe propekl a vypadal lépe. Před vložením do trouby potřeme vodou a pečeme na 220 stupňů zhruba 45 minut.

Komentáře k receptu