Oříškový dort s citronovou polevou
Suroviny
- 20 g Máslo čerstvé
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 40 g Mouka pšeničná hrubá
- 120 g Ořechy lískové
- 50 g Ořechy lískové
- 40 g Ořechy lískové pražené
- 20 g Strouhanka
- 100 g Džem rybízový
- 120 g Cukr moučkový
- 250 g Cukr moučkový
- 80 g Cukr moučkový
- 250 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Rum
- 6 ks Vaječný bílek slepičí
- 6 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Vanilka mletá
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.125 l Smetana čerstvá ke šlehání
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 623 kcal
- Sacharidy 77 g
- Tuky 31 g
- Sodík 100 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 71 g
- Cholesterol 342 mg
- Draslík 282 mg
- Vláknina 5636.6 mg
- Vitamín A 5636.6 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.9 mg
- Vitamín E 4.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
V míse smícháme cukr, žloutky, strouhanou citronovou kůru a vanilku a třeme cca 15 minut. Poté přidáme tuhý sníh ušlehaný z bílků, strouhanku, mouku a nastrouhané ořechy.
-
2
Těsto rozetřeme do máslem vymazané a moukou vysypané formy a pečeme cca 45 minut.
-
3
Mezitím si připravíme krém - rozšleháme v nerezové misce smetanu s vejci, cukrem, strouhanými ořechy a vanilkou. V hrnci si přivedeme k varu vodu, poté ztlumíme plamen a vložíme misku se základem krému a šleháme do zhoustnutí. Poté odstavíme a za stálého míchání necháme vychladnout. Nakonec přilijeme rum.
-
4
Upečený korpus na dort necháme vychladnout, dvakrát rozřízneme, potřeme džemem, na něj rozetřeme oříškový krém a části složíme na sebe. Přelijeme citronovou polevou a dozdobíme lískovými ořechy.
-
5
Na polevu umícháme do hladké směsi cukr s horkou vodou a citronovou šťávou.