Bramborové dortíčky s liškami a hlávkovým salátem
Suroviny
- 800 g Brambory
- 200 g Rajčata
- 100 g Sýr Hermelín (Camember, Encián)
- 100 g Sýr Niva (Rokfór)
- 200 g Lišky čerstvé
- 200 g Salát ledový
- 30 g Rajčata sušená sterilovaná
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Cibule
- 2 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.84 polévková lžíce Olej olivový
- 0.5 polévková lžíce Kopr čerstvý
- 1.5 polévková lžíce Pažitka
- 1 polévková lžíce Citronová šťáva
- 0.5 polévková lžíce Rozmarýn čerstvý
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Kapary
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 471 kcal
- Sacharidy 40 g
- Tuky 20 g
- Sodík 795 mg
- Bílkoviny 20 g
- Uhlovodany 39 g
- Cholesterol 45.8 mg
- Draslík 1295.5 mg
- Vláknina 14932.8 mg
- Vitamín A 14932.8 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.6 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté brambory ve slupce rozkrojíme, poklademe na plech a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme je přibližně 35-40 minut. Upečené brambory oloupeme a dáme do mísy. Přidáme omytou, drobně pokrájenou pažitku, nastrouhaný plísňový sýr, mletý bílý pepř, máslo, promícháme a rozšťoucháme nahrubo vidličkou.
-
2
Ledový salát omyjeme a necháme listy odkapat. Připravíme zálivku: do mísy dáme drobně pokrájený omytý čerstvý kopr, cukr, citronovou šťávu, extra olivový olej a vše vyšleháme. Pak přidáme lžíci naložených kaparů. Salát dáme do mísy, pokapeme zálivkou a promícháme. Sýr Hermelín pokrájíme na malé trojúhelníčky.
-
3
Očistíme a omyjeme lišky, pokrájíme je na malé kousky, ale malé 1-2cm plodnice necháme vcelku. Cibuli a česnek očistíme a drobně pokrájíme.
-
4
Omytá rajčata spaříme horkou vodou, pokrájíme je na kostičky a dáme do mísy. Přidáme k nim nadrobno pokrájená sušená rajčata, 2 lžíce oleje ze sušených rajčat a drobně pokrájený omytý rozmarýn. Vše promícháme.
-
5
V pánvi rozpálíme olivový olej, na kterém zpěníme cibuli s česnekem. Když začíná mít zlatou barvu, přidáme lišky, které vydusíme z vody. Pak je osolíme, opepříme a smažíme dozlatova přibližně 4-5 minut. Přidáme k nim všechna rajčata s rozmarýnem, promícháme a pod pokličkou dusíme přibližně 3 minuty.
-
6
Na talíře dáme kulaté tvořítko, vysoké alespoň 6-8 cm, do kterého na výšku asi 2 cm natlačíme bramborovou směs, na ni položíme směs lišek do výšky též 2-3 cm, zakryjeme je znovu bramborovou směsí a tvořítko vytáhneme. Vzniklý dortík ozdobíme lžící lišek s rajčaty a plátkem sýru typu Hermelín.
-
7
Okolo dortíků položíme ozdobně listy salátu a podáváme.