Okouni s citronovou omáčkou
Suroviny
- 60 g Zelenina kořenová
- 40 g Máslo bylinkové
- 600 g Okoun říční
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 1 kávová lžička Kapary
- 1 ks Cibule
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Smetana 12% (konzumní)
- 2 polévková lžíce Citronová šťáva
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 240 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 10 g
- Sodík 199 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 94.5 mg
- Draslík 50.9 mg
- Vláknina 1706.3 mg
- Vitamín A 1706.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 4.3 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a očištěnou, nakrájenou kořenovou zeleninu osmahneme v pekáči na másle. Přidáme pepř, očištěné, omyté, osolené okouny a v troubě pečeme doměkka. Ryby vyjmeme na nahřáté talíře.
-
2
Zeleninu prolisujeme, šťávu přecedíme a zahustíme smetanou rozkvedlanou s hladkou moukou. Chvíli povaříme a do omáčky vmícháme citronovou kůru a šťávu. Přidáme nakrájené kapary, povaříme a odstavíme z plotny. Nakonec vmícháme žloutek.
-
3
Okouny přelijeme citronovou omáčkou a podáváme.