Hovězí oháňka s čočkou
Suroviny
- 500 g Čočka velkozrnná
- 150 g Mrkev kořen
- 80 g Celer bulvový
- 600 g Hovězí oháňka
- 20 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Okurky nakládané
- 1 kávová lžička Majoránka
- 2 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 0.5 kávová lžička Vegeta
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 ks Bobkový list
- 2 ks Cibule
- 3 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Hovězí vývar základní
- 2.5 polévková lžíce Sádlo škvařené
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1284 kcal
- Sacharidy 90 g
- Tuky 27 g
- Sodík 1191 mg
- Bílkoviny 49 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 7.3 mg
- Draslík 231.6 mg
- Vláknina 7037.3 mg
- Vitamín A 7037.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.6 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přebranou a promytou čočku namočíme na několik hodin do 1 l vody. Pak ji uvaříme doměkka s 1 lžičkou majoránky a bobkovým listem. Uvařenou čočku scedíme a dáme ji do zapékací mísy. Přimícháme prolisovaný česnek, 1 lžičku soli, 1 lžíci rozpuštěného sádla a dobře promícháme.
-
2
Cibuli oloupeme a nakrájíme na tenká kolečka. Očistíme a omyjeme mrkev s celerem. Omytou a osušenou hovězí oháňku posekáme na menší kusy. Maso osolíme (1 lžička) a posypeme pepřem.
-
3
V hrnci si rozpálíme olej a cibuli osmažíme dozlatova. Přidáme pokrájenou mrkev, celer, maso, podlijeme hovězím vývarem a pod pokličkou dusíme doměkka, přibližně 70-90 minut.
-
4
Maso vyjmeme, šťávu necháme vydusit, poprášíme ji hladkou moukou, dochutíme Vegetou a šťávu propasírujeme na uvařenou čočku a promícháme.
-
5
Maso potřeme 1.5 lžící sádla, posypeme kmínem a položíme do pekáčku. Dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme dozlatova přibližně 20-30 minut při 250°C.
-
6
Na talíře rozdělíme ohřátou čočku, přidáme porci masa, přiložíme nakládané sladkokyselé okurky a podáváme.