Hovězí jazyk se sardelovou omáčkou
Suroviny
- 120 g Okurky nakládané
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 ks Hovězí jazyk
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Nové koření celé
- 1 ks Cibule
- 3 ks Šalotka
- 2 ks Sardelové řezy
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1.5 polévková lžíce Kapary
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 299 kcal
- Sacharidy 28 g
- Tuky 15 g
- Sodík 1523 mg
- Bílkoviny 15 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 52.9 mg
- Draslík 693.2 mg
- Vláknina 2480 mg
- Vitamín A 2480 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.2 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dobře omytý jazyk dáme do 1 litru vody, osolíme a vaříme doměkka přibližně 60 minut. Do vody dáme bobkový list, nové koření, celý pepř a jednu očištěnou cibuli a snítku (1 lžíci) omytého libečku.
-
2
Uvařený jazyk promyjeme pod studenou vodou a hned sloupneme a nakrájíme na plátky.
-
3
Očištěné šalotky drobně pokrájíme. Sardelky vykostíme a nakrájíme na malé kousky. Omytou petrželku kudrnku drobně posekáme.
-
4
V hrnci si rozpálíme máslo a šalotku osmažíme dozlatova. Přidáme k ní sardelky, kapary, 2.5 dl scezeného vývaru z jazyka, 2 lžíce octa a pod pokličkou dusíme přibližně 7 minut. Pak omáčku osolíme podle chuti (0.5 lžičky), přidáme pepř, dáme do ní nakrájené plátky jazyka a dusíme pod pokličkou 10 minut. Plátky masa potom vyjmeme, omáčku propasírujeme a zamícháme do ní petrželku a na kostičky pokrájenou sladkokyselou okurku.
-
5
Jazyk dáme na talíře, přelijeme omáčkou a podáváme.