Hovězí na způsob zvěřiny
Suroviny
- 500 g Hovězí kýta
- 80 g Mrkev kořen
- 80 g Celer bulvový
- 50 g Petržel kořen
- 1 kávová lžička Tymián sušený
- 6 kávová lžička Pepř 4 barev
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 kávová lžička Zázvor mletý
- 1.5 kávová lžička Cukr krupice
- 4 ks Jalovec
- 2 ks Cibule
- 4 ks Nové koření celé
- 1 ks Bobkový list
- 4 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 4 polévková lžíce Džem brusinkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 529 kcal
- Sacharidy 43 g
- Tuky 71 g
- Sodík 100 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 28 g
- Cholesterol 72.5 mg
- Draslík 633.7 mg
- Vláknina 16557.5 mg
- Vitamín A 16557.5 mg
- Vitamín B6 0.9 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.5 mg
- Vitamín E 3.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 4.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso z kýty omyjeme, osušíme, potřeme olivovým olejem, posypeme rozdrceným jalovcem, tymiánem, čerstvě pomletým pepřem 4 barev, obložíme pokrájenou cibulí a odložíme do chladničky na 2 dny. Během té doby maso obracíme.
-
2
Než budeme maso připravovat, očistíme a omyjeme kořenovou zeleninu: mrkev, celer, petržel a nakrájíme ji na malé kostičky. Očištěnou cibuli drobně nakrájíme.
-
3
V pekáči rozpálíme olej, dáme na něj cibuli se zeleninou, celý pepř, nové koření, zázvor, bobkový list, promícháme a vše krátce osmažíme. Na zeleninu položíme špalíček naloženého masa, podlijeme vodou s octem a zakryjeme poklicí. Pekáč vložíme do předem vyhřáté trouby, maso pečeme přibližně 60 minut. Během pečení poléváme výpekem. Měkké maso vyjmeme. Šťávu dochutíme cukrem, pak ji přecedíme.
-
4
Pokrájené maso dáme na talíře, polijeme výpekem, na každou porci dáme lžíci brusinkového džemu a servírujeme.