Grilované řízky od bači
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 80 g Vepřový bok
- 600 g Vepřová kýta
- 1 kávová lžička Citronová šťáva
- 6 kávová lžička Pepř 4 barev
- 8 ks Žemle tuková
- 2 ks Paprikové lusky čerstvé
- 2 špetka Sůl
- 3 stroužek Česnek
- 1 dl Olej olivový
- 1 polévková lžíce Harissa pasta
- 1 polévková lžíce Omáčka sojová pikantní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1117 kcal
- Sacharidy 71 g
- Tuky 72 g
- Sodík 533 mg
- Bílkoviny 42 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 131.9 mg
- Draslík 678.2 mg
- Vláknina 11163.4 mg
- Vitamín A 11163.4 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve připravíme marinádu: do misky dáme olivový olej, citronovou šťávu, čerstvě pomletý pepř 4 barev, sójovou omáčku, sůl, prolisovaný česnek a paprikovou pastu. Vše dobře promícháme.
-
2
Omytou vepřovou kýtu osušíme a nakrájíme na 4 silnější plátky (přibližně 2 cm). Maso po okrajích mírně nařízneme, naklepeme a potřeme marinádou. Odložíme do druhého dne do chladničky.
-
3
Druhý den omyjeme papriky, rozpůlíme je a zbavíme semínek. Na každý plátek dáme poloviny papriky, plátek pikantního okořeněného vepřového uzeného boku a vše zabalíme do 2-3 plátků anglické slaniny. Vše dobře přichytíme párátky nebo špejlí.
-
4
Rozehřejeme gril a řízky grilujeme z každé strany asi 4 minuty. Během grilování je potíráme marinádou. Podáváme je s čerstvými žemlemi.