Havířovský řízek v bramboráku

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 65 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Brambory
  • 750 g Vepřová krkovička
  • 50 g Slanina vepřová
  • 170 g Lečo sterilované
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 2 ks Vejce slepičí
  • 3 stroužek Česnek
  • 0.56 dl Olej slunečnicový
  • 0.5 dl Mléko plnotučné
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Kečup
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 766 kcal
  • Sacharidy 17 g
  • Tuky 63 g
  • Sodík 878 mg
  • Bílkoviny 33 g
  • Uhlovodany 15 g
  • Cholesterol 301.2 mg
  • Draslík 499.8 mg
  • Vláknina 4545.5 mg
  • Vitamín A 4545.5 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.8 mg
  • Vitamín E 6.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 87.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupeme a omyjeme brambory. Jemně je nastrouháme a v míse je smícháme s 3 stroužky rozetřeného česneku, majoránkou, 1,5 lžičkou soli, 1 lžičkou černého pepře, mlékem, vejci a moukou. Těsto dobře promícháme.

  • 2

    Vepřovou krkovici (bez kosti) omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a mírně naklepeme. Maso osolíme (1,5 lžičky), opepříme čerstvě pomletým pepřem (1 lžička).

  • 3

    Ve větší pánvi si rozpálíme 0,5 dl oleje a řízky osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 5–7 minut z každé strany. Řízky odložíme do mísy, zakryjeme a uchováme teplé.

  • 4

    Ve výpeku vysmažíme pokrájenou slaninu na škvarky, přidáme lečo, dochutíme 2 lžícemi sladkého kečupu, promícháme a prohřejeme.

  • 5

    Usmažené řízky vyjmeme a odložíme na chvíli na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného tuku, pak je odložíme do mísy, zakryjeme a uchováme teplé.

  • 6

    V druhé míse si rozpálíme olej (0,5 dl) a na něm usmažíme bramboráky: těsto nabíráme malou naběračkou, nalijeme ho na střed pánve a stěrkou rozetřeme na placku. Smažíme z každé strany dozlatova přibližně asi 2 minuty.

  • 7

    Na talíře položíme bramboráky, na polovinu položíme řízek, přelijeme ho lečem, bramborák přeložíme a servírujeme.

Komentáře k receptu