Havířovský řízek v bramboráku
Suroviny
- 300 g Brambory
- 750 g Vepřová krkovička
- 50 g Slanina vepřová
- 170 g Lečo sterilované
- 3 kávová lžička Sůl
- 2 kávová lžička Pepř černý mletý
- 2 ks Vejce slepičí
- 3 stroužek Česnek
- 0.56 dl Olej slunečnicový
- 0.5 dl Mléko plnotučné
- 0.5 polévková lžíce Majoránka
- 3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Kečup
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 766 kcal
- Sacharidy 17 g
- Tuky 63 g
- Sodík 878 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 15 g
- Cholesterol 301.2 mg
- Draslík 499.8 mg
- Vláknina 4545.5 mg
- Vitamín A 4545.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.8 mg
- Vitamín E 6.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 87.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupeme a omyjeme brambory. Jemně je nastrouháme a v míse je smícháme s 3 stroužky rozetřeného česneku, majoránkou, 1,5 lžičkou soli, 1 lžičkou černého pepře, mlékem, vejci a moukou. Těsto dobře promícháme.
-
2
Vepřovou krkovici (bez kosti) omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátky a mírně naklepeme. Maso osolíme (1,5 lžičky), opepříme čerstvě pomletým pepřem (1 lžička).
-
3
Ve větší pánvi si rozpálíme 0,5 dl oleje a řízky osmažíme z každé strany dozlatova. Smažíme je přibližně 5–7 minut z každé strany. Řízky odložíme do mísy, zakryjeme a uchováme teplé.
-
4
Ve výpeku vysmažíme pokrájenou slaninu na škvarky, přidáme lečo, dochutíme 2 lžícemi sladkého kečupu, promícháme a prohřejeme.
-
5
Usmažené řízky vyjmeme a odložíme na chvíli na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného tuku, pak je odložíme do mísy, zakryjeme a uchováme teplé.
-
6
V druhé míse si rozpálíme olej (0,5 dl) a na něm usmažíme bramboráky: těsto nabíráme malou naběračkou, nalijeme ho na střed pánve a stěrkou rozetřeme na placku. Smažíme z každé strany dozlatova přibližně asi 2 minuty.
-
7
Na talíře položíme bramboráky, na polovinu položíme řízek, přelijeme ho lečem, bramborák přeložíme a servírujeme.