Vepřový řízek v bramboráku z Jablůnkova

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 46 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 130 g Anglická slanina
  • 500 g Brambory
  • 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 800 g Vepřová kýta
  • 3 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 8 stroužek Česnek
  • 1 dl Olej slunečnicový
  • 0.5 polévková lžíce Majoránka
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1087 kcal
  • Sacharidy 47 g
  • Tuky 75 g
  • Sodík 1038 mg
  • Bílkoviny 55 g
  • Uhlovodany 20 g
  • Cholesterol 340.1 mg
  • Draslík 1359.3 mg
  • Vláknina 9366.5 mg
  • Vitamín A 9366.5 mg
  • Vitamín B6 1.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 18.5 mg
  • Vitamín E 10.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Anglickou slaninu pokrájíme na hranolky. Česnek (8 stroužků) oloupeme a rozetřeme.

  • 2

    Oloupeme a omyjeme brambory. Jemně je nastrouháme a v míse je smícháme s 1/2 rozetřeného česneku, majoránkou, 2 lžičkami soli, 1 lžičkou černého pepře, vejci a moukou. Těsto dobře promícháme.

  • 3

    Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme, protkneme slaninou a nakrájíme na plátky přes vlákno. Maso mírně naklepeme, osolíme (1 lžička) a potřeme zbytkem rozetřeného česneku.

  • 4

    V hlubší a větší pánvi si rozpálíme 0,5–1 dl oleje. Řízky namočíme do bramborového těsta a usmažíme je z obou stran do zlatohněda. Teplotu po chvilce snížíme. Smažíme je pomaleji, aby se mohlo maso dobře propéct, jen dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo.

  • 5

    Usmažené řízky vyjmeme a odložíme na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného tuku.

Komentáře k receptu