Vepřový řízek v bramboráku z Jablůnkova
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1087 kcal
- Sacharidy 47 g
- Tuky 75 g
- Sodík 1038 mg
- Bílkoviny 55 g
- Uhlovodany 20 g
- Cholesterol 340.1 mg
- Draslík 1359.3 mg
- Vláknina 9366.5 mg
- Vitamín A 9366.5 mg
- Vitamín B6 1.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.5 mg
- Vitamín E 10.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Anglickou slaninu pokrájíme na hranolky. Česnek (8 stroužků) oloupeme a rozetřeme.
-
2
Oloupeme a omyjeme brambory. Jemně je nastrouháme a v míse je smícháme s 1/2 rozetřeného česneku, majoránkou, 2 lžičkami soli, 1 lžičkou černého pepře, vejci a moukou. Těsto dobře promícháme.
-
3
Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme, protkneme slaninou a nakrájíme na plátky přes vlákno. Maso mírně naklepeme, osolíme (1 lžička) a potřeme zbytkem rozetřeného česneku.
-
4
V hlubší a větší pánvi si rozpálíme 0,5–1 dl oleje. Řízky namočíme do bramborového těsta a usmažíme je z obou stran do zlatohněda. Teplotu po chvilce snížíme. Smažíme je pomaleji, aby se mohlo maso dobře propéct, jen dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo.
-
5
Usmažené řízky vyjmeme a odložíme na papírový ubrousek, abychom se zbavili přebytečného tuku.