Vsetínské řízky z panenky
Suroviny
- 150 g Anglická slanina
- 200 g Fazole červené
- 600 g Vepřová panenka
- 200 g Rýže dlouhozrnná
- 4 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Bobkový list
- 3 ks Hřebíček
- 6 stroužek Česnek
- 1.5 l Voda pitná
- 8 polévková lžíce Sýr Eidam cihla 40%
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 1 polévková lžíce Majoránka čerstvá
- 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 907 kcal
- Sacharidy 80 g
- Tuky 41 g
- Sodík 1474 mg
- Bílkoviny 57 g
- Uhlovodany 40 g
- Cholesterol 115.8 mg
- Draslík 1687.6 mg
- Vláknina 17734.5 mg
- Vitamín A 17734.5 mg
- Vitamín B6 1.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.7 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem si promyjeme 200 g červené fazole, dáme do hrnce s 0,5 litrem vody. Necháme ji namočenou minimálně 12 hodin.
-
2
Druhý den z fazole slijeme vodu, nalijeme 0,5 litru čerstvé vody a uvaříme ji doměkka s lžičkou soli a bobkovým listem. Vaříme pomalu přibližně 75 minut. Pak ji z přebytečné vody popřípadě slijeme.
-
3
200 g rýže dobře promyjeme, scedíme a necháme odkapat. V hrnci si rozpálíme 2 lžíce olivového oleje a rýži za stálého míchání krátce asi 2–3 minuty osmahneme. Jakmile se z ní odpaří voda, opatrně na ni přilijeme 0,5 litru vařící vody, přidáme 1 celou očištěnou cibuli, lžičku soli, 3 hřebíčky a pod pokličkou při mírné teplotě rýži uvaříme (jen aby probublávala). Vaříme ji 13–15 minut. Poklici během vaření neodkrýváme.
-
4
Očištěnou cibuli pokrájíme nadrobno. 6 stroužků česneku utřeme s lžičkou soli. Anglickou slaninu pokrájíme na nudličky. Čerstvou majoránku omyjeme a drobně pokrájíme.
-
5
Vepřovou panenku omyjeme, osušíme, nakrájíme plátky masa (přes vlákno) a pěstí je zlehka rozklepeme. Plátky masa potřeme 1/2 utřeného česneku, posypeme bílým pepřem. V pánvi, na rozpáleném slunečnicovém oleji, maso zprudka restujeme z každé strany po jedné minutě. Pak ho vyjmeme z omastku a odložíme do misky.
-
6
Do výpeku přidáme pokrájenou cibuli se slaninou a česnek. Promícháme a krátce restujeme dozlatova. Pak přidáme uvařenou rýži, fazoli, dobře vše promícháme a podle chuti osolíme (1 lžička) a opepříme čerstvě pomletým černým pepřem.
-
7
Na dno zapékací misky rozetřeme 1 lžíci sádla. Pak dáme 1/2 rýže s fazolí, na ni položíme plátky masa, které zakryjeme zbytkem směsi rýže s fazolí a dáme do předehřáté trouby zapéct. Pečeme při 250 °C přibližně 10 minut.
-
8
Hotový pokrm rozdělíme na talíře, každou porci posypeme 2 lžícemi nastrouhaného sýra a podáváme.