Řízek Ondráš z Valašska
Suroviny
- 240 g Brambory
- 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 400 g Vepřová kýta
- 2.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1 kávová lžička Pepř bílý
- 1 ks Vejce slepičí
- 4 stroužek Česnek
- 0.28 dl Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 422 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 24 g
- Sodík 570 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 128.3 mg
- Draslík 662.7 mg
- Vláknina 5403.3 mg
- Vitamín A 5403.3 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.3 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Oloupané a omyté brambory nastrouháme a dáme do mísy. Necháme je chvíli odstát, pak z nich slijeme přebytečnou vodu a smícháme je s rozetřeným česnekem, 1,5 lžičkou soli, 1 lžičkou černého pepře, drceným kmínem, vejcem, majoránkou a hladkou moukou. Těsto dobře promícháme.
-
2
Vepřovou kýtu bez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na 4 řízky. Maso naklepeme, osolíme (1 lžička) a posypeme bílým pepřem.
-
3
Ve větší pánvi si rozpálíme 0,5–1 dl oleje. Řízky namočíme do bramborového těsta a vložíme je do rozpáleného oleje. Teplotu po chvilce snížíme, smažíme pomaleji, aby se mohlo propéct maso v těstíčku. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo. Smažíme je z obou stran do zlatohněda.
-
4
Usmažené řízky vyjmeme a odložíme na papírový ubrousek, aby jsme se zbavili přebytečného tuku.