Řízek Ondráš z Valašska

Hodnocení 2x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 240 g Brambory
  • 80 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 400 g Vepřová kýta
  • 2.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1.5 kávová lžička Majoránka
  • 1 kávová lžička Kmín drcený
  • 1 kávová lžička Pepř bílý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 4 stroužek Česnek
  • 0.28 dl Olej slunečnicový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 422 kcal
  • Sacharidy 25 g
  • Tuky 24 g
  • Sodík 570 mg
  • Bílkoviny 25 g
  • Uhlovodany 11 g
  • Cholesterol 128.3 mg
  • Draslík 662.7 mg
  • Vláknina 5403.3 mg
  • Vitamín A 5403.3 mg
  • Vitamín B6 0.7 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 9.3 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Oloupané a omyté brambory nastrouháme a dáme do mísy. Necháme je chvíli odstát, pak z nich slijeme přebytečnou vodu a smícháme je s rozetřeným česnekem, 1,5 lžičkou soli, 1 lžičkou černého pepře, drceným kmínem, vejcem, majoránkou a hladkou moukou. Těsto dobře promícháme.

  • 2

    Vepřovou kýtu bez kosti omyjeme, osušíme a nakrájíme přes vlákno na 4 řízky. Maso naklepeme, osolíme (1 lžička) a posypeme bílým pepřem.

  • 3

    Ve větší pánvi si rozpálíme 0,5–1 dl oleje. Řízky namočíme do bramborového těsta a vložíme je do rozpáleného oleje. Teplotu po chvilce snížíme, smažíme pomaleji, aby se mohlo propéct maso v těstíčku. Dáváme pozor, aby se nám nepřipálilo. Smažíme je z obou stran do zlatohněda.

  • 4

    Usmažené řízky vyjmeme a odložíme na papírový ubrousek, aby jsme se zbavili přebytečného tuku.

Komentáře k receptu