Beskydský králík s uzeným
Suroviny
- 700 g Králičí maso
- 250 g Moravské uzené maso
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Šalotka
- 6 stroužek Česnek
- 2 dl Voda pitná
- 1.5 dl Bujón zlatý hovězí
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 3 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 627 kcal
- Sacharidy 29 g
- Tuky 34 g
- Sodík 6039 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 124.6 mg
- Draslík 942.9 mg
- Vláknina 443.2 mg
- Vitamín A 443.2 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 12.8 mg
- Vitamín E 1.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Králičí omyté a osušené maso - plec a hrudí pokrájíme na porce. Potřeme olejem, česnekem rozetřeným se solí a posypeme pepřem. Maso odložíme do chladničky na 12 hodin odpočinout.
-
2
Druhý den uzené maso (Moravské maso nebo Anglickou libovou slaninu) pokrájíme na malé kostky. Očištěné šalotky pokrájíme na tenké kroužky.
-
3
V hrnci na rozpáleném oleji s máslem zpěníme dorůžova šalotku. Přidáme k ní uzené maso, bobkový list a krátce osmažíme. Přidáme kousky králíka a smažíme společně asi 5-7 minut. Pak přilijeme 1-2 dl vody a pod pokličkou dusíme maso doměkka (asi 35 minut).
-
4
Maso vyjmeme a šťávu vydusíme na tuk. Poprášíme moukou, promícháme, opražíme, přilijeme hovězí bujon, vše dobře promícháme a krátce povaříme.
-
5
Porce rozdělíme na talíře, přílohu polijeme šťávou s uzeným masem a podáváme.