Králík se svíčkovou omáčkou
Suroviny
- 100 g Máslo čerstvé
- 140 g Slanina vepřová
- 1 kávová lžička Nové koření mleté
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.25 ks Celer bulvový
- 2 ks Cibule
- 2 ks Mrkev kořen
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Jalovec
- 1 ks Petržel kořen
- 3.5 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 8 dl Voda pitná
- 1 kg Králík
- 5 polévková lžíce Džem brusinkový
- 1.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 3 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1 polévková lžíce Sůl
- 2 polévková lžíce Cukr krupice
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1108 kcal
- Sacharidy 45 g
- Tuky 209 g
- Sodík 1061 mg
- Bílkoviny 70 g
- Uhlovodany 24 g
- Cholesterol 292 mg
- Draslík 963.9 mg
- Vláknina 8987.4 mg
- Vitamín A 8987.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 44.1 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očistíme, omyjeme a nakrájíme nadrobno zeleninu: mrkev, celer, petržel a cibuli. Slaninu pokrájíme na hranolky.
-
2
Vykuchaného králíka (bez hlavy) rozporcujeme, odstraníme tuk, blány a dobře ho omyjeme. Pak porce prošpikujeme slaninou a maso osolíme.
-
3
Maso dáme do pekáče, celého obložíme zeleninou, přidáme nové koření, bobkový list, celý pepř, jalovec, cukr a zalijeme vodou s octem. Pekáč zakryjeme poklicí a dáme do chladničky. Králíka necháme v marinádě 1 - 2 dny. Maso během té doby obracíme 1 - 2 za den.
-
4
Po dvou dnech maso dáme péct i se zeleninou a marinádou. Přidáme k němu 100 g másla a pečeme pod poklicí při 220°C. Během pečení maso otáčíme a poléváme výpekem. Pečeme přibližně 50 - 60 minut. Pokud bude potřeba, přilijeme 1 - 2 dl vody.
-
5
V malé pánvi si rozpustíme cukr a za stálého míchání upražíme karamel.
-
6
Když je maso měkké, vyjmeme ho ze zeleniny. Ještě odstraníme koření s bobkovým listem a zeleninu rozmixujeme. Poté omáčku dáme znovu na plotnu a přivedeme k varu.
-
7
Ve smetaně (2.5 dl) si důkladně rozmícháme hladkou mouku a zamícháme ji do omáčky. Krátce asi 3 - 4 minuty povaříme. Přimícháme karamel, podle chuti dosolíme nebo osladíme cukrem. Králíka vložíme zpět do omáčky a prohřejeme.
-
8
Každou porci ozdobíme kopečkem neslazené tuhé šlehačky, kterou jsme si vyšlehali z 1 dl smetany. Na ni položíme lžíci brusinkového džemu.