Bylinkový kapr
Suroviny
- 800 g Brambory
- 800 g Kapr obecný
- 80 g Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Kmín celý
- 1 kávová lžička Kmín drcený
- 1.5 kávová lžička Sůl mořská
- 1 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 4 ks Rajčata
- 2 stroužek Česnek
- 1 dl Voda pitná
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
- 0.5 polévková lžíce Tymián čerstvý
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 601 kcal
- Sacharidy 37 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1111 mg
- Bílkoviny 43 g
- Uhlovodany 36 g
- Cholesterol 156 mg
- Draslík 1848.9 mg
- Vláknina 17053 mg
- Vitamín A 17053 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 61.3 mg
- Vitamín E 3.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 34.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čerstvou šalvěj, petrželovou nať a tymián omyjeme a drobně posekáme. Oloupanou cibuli s česnekem pokrájíme na tenké plátky.
-
2
Brambory oloupeme, omyjeme, pokrájíme na plátky silné asi 4-5 mm. Dáme je do mísy, posypeme solí (0.5 lžíce), kmínem a promícháme. Omytý citron nakrájíme na plátky, omytá rajčata pokrájíme na čtvrtky.
-
3
Porce kapra omyjeme a osušíme. Pak ho osolíme mořskou solí, posypeme drceným kmínem, potřeme zlehka hořčicí a posypeme šalvějí s tymiánem. Porce nakonec obalíme v hladké mouce.
-
4
Ve větším pekáči si rozpálíme olej s 1/2 másla. Kapra smažíme dozlatova z každé strany. Během smažení na okraj pekáče přidáme 2/2 másla, cibuli s česnekem, promícháme, pak kolem dokola položíme plátky brambor, podlijeme 1 dl vody a dusíme pod poklicí asi 5-7 minut. Pak pokličku odložíme a vše dopečeme.
-
5
Porce kapra dáme na talíře, okolo něj položíme brambory s cibulí, pokrájené rajče, na rybu položíme plátky citronu, ozdobíme petrželkou a podáváme.