Rožnovský kapr načerno
Suroviny
- 50 g Celer bulvový
- 800 g Kapr obecný
- 50 g Mandle
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Mrkev kořen
- 50 g Petržel - nať
- 100 g Perník
- 2 kávová lžička Sůl
- 0.5 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 10 ks Švestky
- 2 ks Bobkový list
- 4 ks Nové koření celé
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 2 polévková lžíce Hrozinky
- 2 polévková lžíce Ořechy vlašské
- 1 polévková lžíce Povidla švestková
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Džem rybízový
- 1 polévková lžíce Libeček
- 1.5 polévková lžíce Citronová šťáva
- 2 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 744 kcal
- Sacharidy 60 g
- Tuky 66 g
- Sodík 514 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 38 g
- Cholesterol 147 mg
- Draslík 1187 mg
- Vláknina 11304.8 mg
- Vitamín A 11304.8 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 37.9 mg
- Vitamín E 6.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kapra očistíme, omyjeme, rozporcujeme na větší kusy, bez hlavy a ocasu ho dáme do hrnce s litrem vody, octem, celou očištěnou cibulí, česnekem, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem a solí (1,5 lžičky). Pomalu vaříme 10 - 15 minut, potom rybu opatrně vyjmeme děrovanou naběračkou. Vývar přecedíme.
-
2
Očistíme a omyjeme mrkev, celer, petržel, cibuli a malou snítku libečku. Kořenovou zeleninu pokrájíme na nudličky, cibuli nakrájíme nadrobno, libeček krájíme také nadrobno. Perník nastrouháme. V pánvi roztopíme cukr (1 lžíce) a stálým mícháním upražíme světlejší karamel, který zředíme 1 dl rybího vývaru.
-
3
V hrnci rozpálíme olej s máslem, přidáme cibuli se zeleninou, promícháme a krátce osmažíme. Přilijeme vývar (4,5 dl), přidáme perník, zředěný karamel, švestková povidla, rybízový džem, promícháme a pomalu vaříme 30 minut.
-
4
Mezitím omyjeme sušené švestky s hrozinkami a pokrájíme je na menší kousky, stejně tak i vlašské ořechy i oloupané mandle.
-
5
Uvařenou omáčku přecedíme a vrátíme zpět do hrnce. Ochutíme solí (asi 0,5 lžičky), cukrem (1 lžíce), citronovou šťávu, přidáme pokrájené švestky s hrozinkami, mandle a ořechy. Krátce, přibližně 5 - 7 minut povaříme, vložíme kousky kapra, necháme prohřát.