Bramborové placky (ertepláky) s mákem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 900 g Brambory
  • 250 g Mouka polohrubá
  • 140 g Máslo čerstvé
  • 50 g Mák - semena
  • 200 g Povidla švestková
  • 80 g Cukr moučkový
  • 1.5 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 1.5 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 881 kcal
  • Sacharidy 127 g
  • Tuky 32 g
  • Sodík 353 mg
  • Bílkoviny 18 g
  • Uhlovodany 97 g
  • Cholesterol 103.3 mg
  • Draslík 1105.3 mg
  • Vláknina 20750 mg
  • Vitamín A 20750 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 25.8 mg
  • Vitamín E 0.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 48.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Mák pomeleme a smícháme s práškovým cukrem.

  • 2

    Brambory dobře omyjeme a ve slupce je uvaříme doměkka v 1,5 litru vody. Pak je scedíme, vychladlé oloupeme a nastrouháme do mísy. Přidáme k nim polohrubou mouku (220 g), vejce, sůl, promícháme a dobře prohněteme. Těsto dáme na pomočený vál, rozdělíme ho na 12 dílů. Z každého vyválíme tenkou placku asi 1-2 mm silnou. Aby se nelepily, vždy trochu pomoučíme vál (30 g).

  • 3

    Placky pečeme z obou stran na teflonové nebo porcelánové pánvi nasucho. Musí být jen dostatečně rozpálená. Upečené placky mají zlatou barvu s hnědými puchýři. Pečeme je asi 1-2 minuty z každé strany.

  • 4

    Upečené horké placky potřeme švestkovými povidly, pokropíme rozpuštěným máslem, posypeme mletým mákem smíchaným s práškovým cukrem. Upečené placky podáváme ihned horké.

Komentáře k receptu