Ořechové záviny
Suroviny
- 120 g Cukr třtinový
- 500 g Ořechy vlašské
- 500 g Mouka polohrubá
- 30 g Droždí
- 20 g Cukr vanilka
- 13 g Kypřicí prášek do pečiva
- 20 g Cukr palmový
- 50 g Máslo jihočeské
- 100 g Rozinky tmavé
- 1 kávová lžička Citronová kůra
- 3 ks Vejce slepičí
- 3 dl Mléko plnotučné
- 2 dl Mléko polotučné
- 0.05 dl Rum
- 5 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Cukr moučkový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 720 kcal
- Sacharidy 78 g
- Tuky 41 g
- Sodík 139 mg
- Bílkoviny 19 g
- Uhlovodany 68 g
- Cholesterol 78.6 mg
- Draslík 522.8 mg
- Vláknina 10700.8 mg
- Vitamín A 10700.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 188.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrníčku nalijeme mléko, které zahřejeme na vlažné, rozdrobíme do něj droždí a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
-
2
Ve větší misce smícháme mouku, kypřící prášek, vanilkový cukr, 2 ks vejce, 20 g másla, vylijeme kvásek a rukama nebo v kuchyňském robotu vypracujeme hladké a nelepící se těsto, které necháme na 30 minut v teple vykynout. Vál posypeme moukou, dáme na něj vykynuté těsto, které posypeme rozinkami, prohněteme, rozdělíme na dva stejné díly a rozválíme je. Naplníme připravenou náplní, zavineme, dáme na máslem vymaštěný plech a necháme ještě 20 minut vykynout. Před tím, než plech vložíme do předehřáté trouby, pomažeme záviny rozkvedlaným vejcem a v troubě pečeme 40 minut.
-
3
Upečené záviny necháme vychladnout, pocukrujeme moučkovým cukrem a studené nakrájíme.
-
4
Náplň : Do misky vysypeme pomleté ořechy, přilijeme rum, vysypeme vanilkový cukr, cukr písek, citrónovou kůru a vše promícháme.