Křehký koláč s ořechovou nádivkou
Suroviny
- 280 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Máslo čerstvé
- 70 g Cukr moučkový
- 20 g Ořechy lískové
- 80 g Cukr moučkový
- 60 g Ořechy lískové pražené
- 45 g Piškoty dětské
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 3 ks Vaječný bílek slepičí
- 1 špetka Vanilka mletá
- 1 špetka Citronová kůra
- 1 špetka Amonium
- 1 špetka Citronová kůra
- 3 polévková lžíce Víno bílé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 731 kcal
- Sacharidy 69 g
- Tuky 44 g
- Sodík 60 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 389.4 mg
- Draslík 174.5 mg
- Vláknina 5700.6 mg
- Vitamín A 5700.6 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 2.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 38.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mouku prosejeme na vál, přidáme cukr, rozválené amonium, strouhanou citronovou kůru, vanilku a nasekané máslo. Uděláme důlek, přilijeme víno, žloutek, vypracujeme těsto a na chladném místě necháme ztuhnout.
-
2
Těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme, kruhem vykrojíme dva koláče. Jeden vložíme do suché dortové formy, z odkrojených zbytků uděláme váleček, který položíme kolem koláče. Střed potřeme ořechovou nádivkou, zakryjeme druhou polovinou těsta, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme nasekanými ořechy a v mírně vyhřáté troubě pečeme cca 60 minut.
-
3
Hotový koláč vyklopíme a posypeme cukrem.
-
4
Nádivka: smícháme cukr, žloutky a strouhanou citronovou kůru, třeme do zhoustnutí. Poté vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků, opražené, nastrouhané ořechy a rozdrobené piškoty. Zlehka promícháme.