Rybízový koláč s agarem
Suroviny
- 100 g Mandle
- 130 g Máslo čerstvé
- 250 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 150 g Cukr krupice
- 50 g Džem rybízový
- 130 g Cukr moučkový
- 100 g Cukr moučkový
- 20 g Agar
- 500 g Rybíz červený
- 0.5 kávová lžička Citronová kůra
- 0.5 ks Citrony
- 2 ks Pomeranče
- 0.5 ks Vaječný bílek slepičí
- 2 ks Vejce slepičí
- 0.5 ks Kypřicí prášek do pečiva
- 1 špetka Vanilka mletá
- 0.25 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 782 kcal
- Sacharidy 124 g
- Tuky 29 g
- Sodík 38 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 93 g
- Cholesterol 107.8 mg
- Draslík 621.1 mg
- Vláknina 17972 mg
- Vitamín A 17972 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 76.4 mg
- Vitamín E 4.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 26.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Máslo umícháme, přidáme cukr, vejce, vanilku, strouhanou citronovou kůru, třeme cca 30 minut, poté přisypeme hladkou mouku s kypřicím práškem, důkladně promícháme.
-
2
Těsto upravíme do suché dortové formy a upečeme v mírně vyhřáté troubě.
-
3
Mezitím připravíme mandlový rámeček - jemně nastrouhané mandle smícháme s 1/2 bílku a v hmoždíři utlučeme. Položíme na vál, přidáme prosátý cukr a vypracujeme těsto. Vytvoříme rámeček, ten upravíme kolem upečeného těsta a necháme ho vychladnout. Koláč uprostřed potřeme zavařeninou, posypeme rybízem a oloupaným, nakrájeným pomerančem. Zalijeme agarem, necháme ztuhnout na chladném místě a podáváme.
-
4
Agar připravíme tak, že na 20 g opláchnutého agaru nalijeme 0,25 l studené vody a namáčíme přes noc. Poté přidáme 150 g cukru, šťávu z citronu, na mírném ohni rozvaříme, procedíme, vlažným agarem koláč přelijeme.